Door redacteur Emil van Oers
Zaterdag zal het Beursplein in Amsterdam worden bezet door betogers van de inmiddels internationale Occupy-beweging. Wie zijn de demonstranten en wat willen ze? NOS Net sprak met initiatiefnemers en demonstranten.
De protesten die begonnen op Wall Street verspreidden zich snel over de VS en bereiken nu ook West-Europa en Nederland. Op de Facebook-pagina Occupy Amsterdam zeggen inmiddels meer dan 2500 mensen naar het Beursplein te gaan zaterdag.
Geen leider
Iemand van de organisatie aan het woord krijgen is lastig, want die is er niet, zegt Seth Lievense (26), die we wel initiatiefnemer mogen noemen. "Het is echt grassroots. Iedereen is individueel geïnspireerd door Occupy Wall Street. Het is voor het eerst dat er op wereldschaal tegelijk zulke demonstraties plaatsvinden."
"Alle initiatieven komen van individuen", zegt Lievense. "De een heeft de Facebook-pagina aangemaakt, anderen maken een website. Vanuit die samenwerking is een platform ontstaan. Eigen inbreng. Dat is ook precies de gedachte."
Niet één ideaal
Wat nog meer precies de gedachte is, is moeilijk vast te stellen. Er zit niet één politiek ideaal achter. "Het is niet links of rechts. Het is open, anders", zegt ook initiatiefnemer Freddie Klifman (30).
"Het gaat erom dat mensen hun mening kunnen geven, maar het heeft geen politieke kleur. Alle politieke stromingen zijn vertegenwoordigd. Dat is het unieke eraan."
Monetaire systeem
Wat wel centraal staat in de Occupy-beweging, zoals die ook is ontstaan in New York, is de aversie tegen het monetaire systeem en de daarbij horende hebzucht, zeggen Klifman en Lievense. "Het is crisis na crisis, maar er is na 2,5 jaar niets veranderd", zegt Klifman. "De beurskredieten, de bonussen, de hebzucht. Het gaat gewoon door."
"In de jaren zestig kon je aankloppen bij de overheid en die konden dingen veranderen", zegt Lievense. "Maar de regering is nu zo onderhevig aan het monetaire en economische systeem dat je je kan afvragen: hoe democratisch is onze democratie nog?"
Klem op de keel
Dat vindt ook Sandra (39), die zaterdag op het Beursplein gaat demonstreren: "Ik ben het vooral niet eens met hoe de banken in elkaar zitten. Ze blijven maar geld naar zich toe trekken en spelen zo met de mensen. Er worden miljardenschulden opgebouwd en ze blijven zichzelf maar uitkopen. Als ik rood sta moet ík het wel binnen drie maanden terugbetalen. Zij komen er makkelijk van af."
"Het is de ultieme vrijheid als je niet afhankelijk van instanties hoeft te zijn", zegt Sandra. "Het voelt als een klem om de keel als je gevangen bent door geld. De liefde voor geld is de wortel van alle kwaad. Het geeft mensen macht en dat maakt ze corrupt."
Organisatie
Ondanks dat er geen leiding is, vergt een demonstratie van grote omvang wel organisatie. Dat wordt volgens Lievense door de demonstranten zelf geregeld: "Er is bijvoorbeeld iemand die een wifi-netwerk levert en er is ook een restaurant in de buurt dat eten heeft aangeboden."
Volgens Klifman gaat het met de organisatie de goede kant op: "De meeste essentiële dingen zijn al geregeld. Veel mensen hebben iets aangeboden. Ook zijn er bijvoorbeeld workshops waaraan je kunt deelnemen en er is een kinderhoek. Overal is aan gedacht."
De Occupy-protesten worden gekenmerkt door demonstranten die tenten opzetten om de pleinen 24 uur per dag bezet te kunnen houden. Of dat vanaf zaterdag in Amsterdam ook het geval is, weet nog niemand. "Ook dat hangt van de individuen af of ze een tent opzetten."
Politie
Er wordt opgeroepen tot vreedzaam protest. Toch hebben de Occupy-protesten in de VS regelmatig geleid tot arrestaties en confrontaties met de politie. "Ik ben daar helemaal niet bang voor", zegt Klifman.
"Het wordt door de politie begrepen. De gesprekken zijn gaande. Maar er bestaat altijd een kans dat het misgaat, want je weet niet wie er komen en hoe groot de groep wordt."
Nadenken
Waar het protest precies toe moet leiden, is nog niemand helemaal duidelijk. "Wat ik hoop doet er niet zo toe", zegt Lievense. "Ik wil gewoon dat er wordt nagedacht over alternatieven voor verandering. We gaan niet alleen demonstreren. We moeten ook constructief nadenken over de dag van morgen."
Ook Sandra weet niet precies waar de betoging naartoe gaat. "Maar als ik iets kan doen, al is het maar een fractie van een procent van de verandering, dan doe ik dat", zegt Sandra. "Ik ben niet zo van het kamperen, maar ik heb een logeeradres. Ik zie daar wel hoe lang ik blijf."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten