zaterdag 15 oktober 2011

Op een dag word je wakker. In de gevangenis die samenleving heet...

Op een dag word je wakker. In de gevangenis die samenleving heet...


Wanneer we oplopen tegen de grenzen van onze kennis, persen we het leven in heldere, handzame ideeën en voorverpakte verhalen, soms met gevaarlijke gevolgen. Zoals de statisticus die verdronk toen hij een rivier overstak van gemiddeld een meter diep.

De statisticus gaat wel vaker de mist in, schreef onzekerheidskundige Nassim Nicholas Taleb eens. Die gelooft in modellen, zoals de standaardnormale verdeling, oftewel de klokkromme die grote afwijkingen in een cijferreeks negeert.
Een slechte gids, allicht. Maar erger zijn volgens hem degenen die u in een model proberen te proppen. Zoals farmaceutische ondernemingen. Bedrijven die beter zijn in het uitvinden van ziekten die passen bij bestaande geneesmiddelen dan in het uitvinden van geneesmiddelen die passen bij bestaande ziekten.
Werk die stelling eens uit, zult u zeggen. Maar dat weigert Taleb in zijn nieuwe boek Het bed van Procrustes – Filosofische en praktische aforismen, waarvan deze week een Nederlandse vertaling is verschenen bij Uitgeverij Nieuwezijds. “Mijn beste definitie van een nerd: iemand die je vraagt om een aforisme uit te leggen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

7 dagen lang 24 topelektronica-aanbiedingen