maandag 26 september 2011

Piet Hein en de Zilvervloot, of: de ID-kaart als melkkoe...


Mensen die vanaf afgelopen donderdag een ID-kaart aanvragen, moeten daarvoor dan toch weer betalen. Dat is het gevolg van een wetsontwerp dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) woensdagavond heeft ingediend.

Terugwerkende kracht
Als het wetsontwerp wordt aangenomen, zal het met terugwerkende kracht vanaf 22 september 2011 gelden. Hangende de procedure, moeten aanvragers dus alvast weer over de brug komen.

Juridische grondslag
Op 9 september stelde de Hoge Raad dat er geen leges mochten worden gevraagd. De juridische grondslag was er niet en de dienst die werd verleend, was volgens het orgaan niet genoeg om het geld zonder die juridische grondslag toch te vragen. Het was niet tegen dovemansoren gezegd; als rechtgeaarde zuinige Nederlanders trokken we massaal ten stadhuize voor een gratis ID-kaart. De documentjes dreigden zelfs op te raken en de kosten voor de overheden liepen toch aardig op. Piet Hein (Donner) zag zijn Zilvervlootje in gevaar komen en bedacht een list..: "dan maak ik toch gewoon een wet...".

VNG
In het wetsontwerp van Piet Hein staat nu gewoon als wetgeving vastgelegd dat er betaald moet worden, zoals dat ook voor bijvoorbeeld het rijbewijs het geval is. (En stiekum trekt Piet Hein nu een lange neus naar de hoge raad...). De VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, is blij dat ze de ID- kaart niet meer gratis hoeven uit te geven.

Logisch, want als er voor Piet Hein en de VNG iets niet te verkroppen is, dan is het wel dat ze de gewone burger geen poot meer kunnen uitdraaien...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

7 dagen lang 24 topelektronica-aanbiedingen