zaterdag 11 juni 2011

Kritiek op Competentiegericht Onderwijs

De regering wil dat alle MBO-scholen in 2011 verplicht overgaan op het Competentiegericht Onderwijs (CGO). Veel leraren vinden dat dit leidt tot meer bureaucratie, minder zeggenschap en te weinig aandacht voor vakkennis. Pleit u ook voor intensief onderwijs in kleine klassen met voldoende aandacht voor vakkennis en vaardigheden? Teken dan deze petitie en stop de verplichte invoering van het Competentiegericht Onderwijs (CGO).
Zelfstandig leren is prima, maar het mag niet doorslaan tot 'lesarm' onderwijs. Het onderwijs moet ook meer zijn dan het afvinken van allerlei vage competenties, die de plaats innemen van gedegen vakkennis. Een leerling zegt hierover: “Ik krijg straks een diploma, maar ik heb geen idee waarvoor. Laat me alsjeblieft weer leren en een toets maken.”
Leraren ontevreden over invoering
De invoering van het CGO heeft zich de afgelopen jaren sluipenderwijs voltrokken. Wat begon als een experiment, is nu op meer dan de helft van de scholen praktijk. Leraren, leerlingen, ouders en bedrijven, zijn veel te weinig bij de invoering betrokken. Volgens onderzoek van de Tweede Kamer verloopt de invoering 'onder de maat' en is het draagvlak 'op zijn minst niet eenduidig'. Tweederde van de leraren is van mening dat de vakkennis afneemt. Zeven op de tien leraren is ontevreden over de invoering van het CGO.
Eerst draagvlak, dan veranderen
Het geheugen van regering en coalitiepartijen is kort. Na de Commissie Dijsselbloem werd besloten om zonder draagvlak geen grote onderwijshervormingen meer op te leggen. Deze les is blijkbaar voor het MBO alweer vergeten. Ondanks alle kritiek gaat de regering rücksichtslos door met de invoering.
Regering wil leraren niet laten beslissen
April 2009 nam de Tweede Kamer een SP-motie aan die docententeams van MBO-opleidingen instemmingsrecht geeft over de invoering van het CGO. Staatssecretaris Van Bijsterveldt weigert deze motie uit te voeren en legt daarmee een democratisch besluit naast zich neer. Docenten worden niet serieus genomen. Door ondertekening van deze petitie kunt u laten weten dat u het hier niet mee eens bent.
Keer het tij
In 2011 wil de regering het Competentiegericht Onderwijs wettelijk invoeren op alle MBO-scholen. Dit Manifest is een oproep om dat besluit van tafel te halen. Hoe breder de steun, hoe groter de kans dat de verplichte invoering niet doorgaat.
De belangrijkste bezwaren
  1. Het Competentiegericht Onderwijs legt teveel nadruk op zelfstandig en vraaggestuurd leren
  2. Er is te weinig aandacht voor vakkennis
  3. Het tekort aan inspraak voor het onderwijspersoneel en de macht van het management
  4. Het teveel aan bureaucratie rond de competenties en de kwalificatiestructuut
TEKEN DE PETITIE TEGEN DE VERPLICHTE INVOERING VAN HET COMPETENTIEGERICHT ONDERWIJS


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

7 dagen lang 24 topelektronica-aanbiedingen